HOŞ GELDİNİZ!

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolup giriş yaptıktan sonra konu oluşturabilir, mevcut konulara yanıt gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajlaşma programınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabileceksiniz. Aynı zamanda hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki daha ne bekliyorsunuz?

Büyük Parçaların, Blokların İnşası : Proteinler

  • Konuyu Başlatan
  • Moderatör
  • #1

Jade

Moderatör
Kayıtlı Üye
4
Katılım
26 Ağustos 2024
Konular
327
Mesajlar
499
Reaksiyon puanı
118
Puanları
43
Konum
Masal ülkesi
Sue Gilbert, Beslenme Uzmanı

Suyu hesaba katmazsak, protein vücudun üçte dördünü kapsar ve her hücrede bulunur. Kaslarınız, organlarınız, bazı hormonlar ve belli bazı antikorlar ve enzimler hep proteinden oluşur. Bu inanılmaz temel madenini isminin, Yunanca’da “ilk önemli olan” anlamındaki kelime kökünden türetilmiş olmasına şaşmamak gerek.

Protein Nedir?
Proteinler, amino asitler denen küçük terkiplerden oluşmuş karmaşık bileşiklerdir. Vücudunuzun ihtiyacı olan binlerce değişik proteinlerin yapılmasına sebep olan sayısız sayıdaki bileşimlerle terkipler oluşturan yirmi değişik amino asit vardır.
Bu yirmi amino asitten vücudunuz onbir tane iamal edebilir. Geri kalan dokuz tane amino asidin mutlaka sizin diyetinizle desteklenmesi şarttır; bu yüzden de, bunlara “temel amino asitler” denir.

Vücudunuz Proteini Nasıl Kullanır?
Protein tükettiğiniz zaman, sindirim sisteminiz, onun terkibini kırar ve amino asitlerine ayırır. Bu amino asitleri bir amino asit “bankası”na gider. Vücudunuz ne zaman bir doku oluşturmak ya da tamir gereği duyarsa, bu bankadan ihtiyacı olan proteinin kotarır. Şayet, vücudunuz bu bankaya başvurduğunda, ihtiyacı olan protein mevcut değilse ya da eksik ise, o zaman doklarınız çökmeye başlar.

Hangi Besinlerde Protein Vardır?
Diyetinizde proteini iki kaynaktan alabilirsiniz:

hayvansal ürünler, süt, et, yumurta gibi
bitkisel ürünler, baklagiller, fındık, fıstık ve tahıllar gibi.

Ancak, bu iki temel protein kaynağı arasında çok önemli bir fark vardır. Hayvansal ürünler “tastamam protein” içerirler; bu sebeple de, bir tek hayvansal ürün sizin ihtiyacınız olan dokuz amino asidi tek başına sağlayabilir. Beri yandan, bitkisel ürünler, “eksik protein” olarak kabul ediliriler; çünkü, ihtiyacınız olan dokuz amino asitten bir ya da birden fazlası terkiplerinde mevcut değildir. Bu kuralın dikkat çekici bir istisnası soyadaki proteindir. Bitkisel ürünlerden tam protein elde edebilmek için, protein yükleri birbirini tamamlayacak, eksiklerini giderecek ürünleri bir araya getirmeniz gerekir.

buğday ekmeği üzerine sürülmüş fıstık ezmesi
fasulye ve pilav
mısır ekmeği ve fasulye
tofu ve pilav.

Eksik proteinler, küçük miktarlarda hayvansal kökenli protein içeren makarna ve peynir ya da süt ve tahıl gevreği ile desteklenebilir. Tamamlayıcı proteinleri bir günde bir arada yemenize gerek yoktur.
 
  • Konuyu Başlatan
  • Moderatör
  • #2
Günde Ne Kadar Protein Yemelisiniz?
Vücudunuz önemli miktarda amino asidi “bankaya atamaz” ya da bir yerlerde depolayamaz; dolayısıyla, her gün belli bir miktar protein yemek önemlidir. Ama, ne kadar? Kadınların günde 44 gram, erkeklerin ise 56 gram protein alması tavsiye ediliyor. Lütfen şu noktayı not ediniz: tipik bir Amerikan diyeti, gerekli protein ihtiyacının iki katını içerir. Çok fazla protein yemenin faydası yoktur ana bazı riskler söz konusu dur.

Çok Fazla Proteinin Riskleri Nedir?
Proteinin sâdece hayvansal gıdalardan değil, her gün ÇEŞİTLİ
kaynaklardan alınıp tüketilmesi önemlidir. Şayet proteini yalnızca hayvansal gıdalardan alırsanız, kalp ve kan damarlarınızı aşırı yağ ve kolesterol tüketimi nedeniyle tehlikeye sokarsanız. Ayrıca, yüksek proteinli diyetler, vücudun kalsiyum boşaltımını arttırır, dolayısıyla da, bu mineralin daha yüksek düzeylerde alınması ihtiyacını doğurur.

Son olarak, çok fazla protein alımı aynı zamanda su kaybına da yol açar; proteinden kaynaklanan ni******i sulandırmak için vücuttan su çekilir. Vücudunuz gereksiz ni******i attıktan sonra geriye kalan, kalori kaynağı olur. Her bir gram protein dört kalori sağlar. Şayet, günlük kalori ihtiyacınız karşılandı ise, o zaman proteinden arta kalan fazla kaloriler yağa dönüşür.
Proteini Yalnızca Hayvansal Gıdalardan Almak yerine ne Yapabilirsiniz?
Proteininizin üçte ikisini bitkisel gıdalardan almaya çabalatın. Böylece, bir yandan lif, öbür önemli vitaminler ve mineralleri
almaya devam ederken, çok fazla yağ ve kolesterol alma riskini de azaltmış olursunuz.

Önerilen Besinler ve Bunların Protein Miktarları Nedir?
Bazı gıdaların protein miktarları şöyle:
75 gr. pişmiş et, balık ya da tavuk eti – 21 gram
½ kap pişmiş bakliyat, kuru bezelye ya da mercimek – 7 gram
** (1/2 kap pişmiş fasulye = 30 gram et)
1 büyük yumurta – 7 gram
1 fincan süt – 8 gram
1/3 kap fındık, fıstık – 12 gram
1 dilim buğday ekmeği – 3 gram
** Kadınların günde 44 gram protein almayı hedeflediğini unutmayınız.

Ne Kadar Proteine İhtiyacınız Olduğunu Bulmanın Şipşak Yolu
Her gün yeterli miktarda protein aldığınızdan emin olmanın kolay yolu, basit bir rehberi izlemekten geçiyor: iki kap kaymaksız yoğurt ya da yağsız süt ile 75 gram yağsız et veya ona denk bir gıda. Bu miktar, bazı gıdalardan alacağınız arızî protein ile birleştiğinde, sizin günlük ihtiyacınız olan yaklaşık 44 grama ulaşacaktır.

Özet
Vücudunuzun çalışması için öncelikle ihtiyaç duyduğu şey, enerji üretimidir. Şayet, enerji gereksiniminizi karşılayacak kadar yağ ve karbonhidrat almazsanız, vücudunuz gıdalardan ya da bedeninizdeki dokulardan protein koparmaya başlayacaktır. Her gün gereken enerjiyi yeterince yağ ya da karbonhidrattan alırsanız, proteinler de işlevlerini en iyi şekilde yerine getireceklerdir. Doku oluşmasını ya da enerji gereksinimi karşılayacak miktarın üstünde protein alırsanız, fazla protein yağ olarak depolanır.

Unutulmaması gereken nokta:
Proteinler doku yapımı ve tamiri içindir. Bitkisel kökenli proteinlerin üzerinde durun. Hedefiniz, günde 44 gram protein.


alıntıdır
 
Adobe Photoshop programının ayarlarını sıfırlamak için, Adobe Photoshop simgesini çift tıkladıktan hemen sonra klavyeden "SHIFT+CTRL+ALT" tuşuna basabilirsiniz. Çıkan "Delete the Adobe Photoshop Settings File?" uyarısı çıktığında "Yes" butonuna tıkladığınızda ayarlarınız sıfırlanarak Adobe Photoshop'unuz fabrika ayarlarına dönecektir.
  • Geri
    Üst